Sağlık Rehberi

Egzersiz ve Yumurtalık Kanseri

Egzersiz ve Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık kanseri, tüm kanser vakalarının %2’sini oluşturur. 2020 istatistiklerine göre Ülkemizde her yıl 4059 yumurtalık kanseri vakası görülmekte ve dünyada bu rakamla 7. Ülke olarak bilinmekteyiz. Bu, yumurtalıkları olan bir kişinin yaşamı boyunca yumurtalık kanseri geliştirme şansının 52’de 1 olduğu anlamına gelir.

Teşhis anında vakaların yaklaşık %50’sinin ilerlemiş olduğu bulunmuştur, bu da insanların semptomlarını daha erken teşhis etmelerini desteklemenin kesinlikle gerekli olduğu anlamına gelir. Bilgi Güçtür! Bu nedenle, dikkat edilmesi gereken önemli noktaların ana hatlarını çizeceğiz, böylece siz ve sevdikleriniz belirtileri erkenden tespit edebilir ve doğru tavsiyeyi arayabilirsiniz.

Yumurtalık kanseri belirtileri ve semptomları nelerdir?

Yumurtalık kanseri semptomlarının çoğu belirsizdir ve spesifik değildir, bu nedenle erken evrelerde teşhis edilmesi zor olabilir. Bazı semptomlar, örneğin hassas bağırsak sendromu gibi diğer durumlara benzer hissedilebilir. Ancak semptomlarınız yeniyse, kalıcıysa veya emin değilseniz, doktorunuzdan tıbbi yardım almanız önemlidir. Yumurtalık kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Şişmiş bir karın
  • Az miktarda yedikten sonra tok hissetmek
  • Kasıtsız kilo kaybı veya kilo alımı
  • Alt karın veya pelviste hassasiyet
  •  İdrar yapma ihtiyacında artış
  •  Hazımsızlık
  •  Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (kabızlık veya ishal)
  •  Yeni sırt ağrısı
  •  Her zaman yorgun hissetmek
  •  Açıklanamayan vajinal kanama

Yumurtalık kanseri miyim?

Yumurtalık kanseri, yumurtalıklardaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Aşağıdakileri biliyorsanız, hücrelerinizin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlama riski daha yüksek olabilir:

  • Hatalı bir gen
  •  Daha önce kanser geçirmiş olmak (özellikle meme veya bağırsak)
  •  Daha önce radyoterapi görmüş olmak
  •  Endometriozis veya diyabet gibi başka tıbbi durumlarınızın olması.
  •  Regl dönemlerinin erken olması
  •  Menopoza geç yaşta başlama
  •  HRT al (%4 artan risk)
  •  Aktif olarak içiyor veya daha önce sigara içmiş olmak
  •  Yüksek bir vücut kitle indeksine sahip olmak

Yumurtalık kanserini önlemek için ne yapabilirim?

Yumurtalık kanseri vakalarının sadece %11’i önlenebilir.

Sağlıklı kiloyu korumak, haftada 150 dakika orta düzeyde egzersiz yapmak ve sigara içmemek gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak, kanser riskinizi azaltmanın en önemli yollarıdır.

Daha düşük yumurtalık kanseri oranlarına neden olan diğer koruyucu faktörler şunları içerir:

  • Kombine hormonal kontraseptif hapı almak
  •  Çocuk sahibi olmak
  •  Emzirme
  •  Rahim alınması
  •  Fallop tüplerinizin bağlanması

Yumurtalık kanseri geliştirme riski daha yüksek olan biri olup olmadığınızın farkında olmanız da önemlidir. Zamanında tıbbi tavsiye almak için bu riski azaltmanın olası yolları hakkında doktorunuzla konuşun ve belirti ve semptomlara aşina olun. Bu, erken teşhis şansını ve siz veya sevdikleriniz için mümkün olan en iyi tedavi planını artıracaktır.

20’li yaşlarımda yumurtalık kanseri olabilir miyim?

Yumurtalıkları olan herkes herhangi bir zamanda yumurtalık kanseri geliştirebilirken, vakaların %50’den fazlası 65 yaş üstü kişilerde görülür. Yumurtalık kanseri, 40 yaşın altındaki kişilerde nadirdir, ancak herhangi bir yeni veya açıklanamayan semptom yaşarsanız, yumurtalık kanserini bir neden olarak dışlamak için doktorunuzu görmeniz önemlidir.

Yumurtalık kanseri teşhisi nasıl konulur?

Yumurtalık kanseri hakkında endişeleriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bölgeye bakmak için vajinanızın içinde küçük bir cihaz (spekulum) kullanabilirler.

Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulursa, iki hafta içinde daha ayrıntılı değerlendirme için bir uzmana yönlendirileceksiniz. Bu kanser olduğunuz anlamına gelmez, ancak çok endişeli hissedebilirsiniz. Sonuçlarınızı genellikle birkaç hafta içinde alacaksınız, bu nedenle bu süre zarfında doğru desteğin yanınızda olduğundan emin olun.

Yumurtalık kanseri için hangi tedavi mevcuttur?

Yumurtalık kanseri teşhisi konması çok bunaltıcı ve endişe verici olabilir. Tedavi genellikle kemoterapi ve ameliyattan oluşur, ancak bireysel tedavi planınız size uzman ekibiniz tarafından açıklanacaktır. Size başka ilaçlar veya hormon tedavisi de önerilebilir. Tedavi planınız genel sağlığınıza, kanserin boyutuna ve yayılıp yayılmadığına bağlı olacaktır.

Yumurtalık kanserim varsa egzersiz yapabilir miyim?

Size kanser teşhisi konduğunda, kontrolünüz dışındaymış gibi hissedebileceğiniz birçok şey vardır. Kontrolünüzde kalan bir şey, diyet, uyku ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı seçimlerinizdir. Bu nedenle yumurtalık kanseri tedavisi öncesi, sırası ve sonrasında egzersiz yapmak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri!

Kapsamlı araştırmalar, yumurtalık kanseri tedavisi sırasında egzersiz yapmanın güvenli olduğunu ve yorgunluk gibi fiziksel yan etkileri ve depresyon, beden imajı ve benlik saygısı gibi psikolojik etkileri azaltabileceğini göstermiştir.

Fiziksel aktivitenin ayrıca, kanser tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir grup bilişsel sorun olan kemo beyinin etkisini azalttığı gösterilmiştir

Özellikle kuvvet çalışması ve kardiyovasküler egzersizin bir kombinasyonu olan egzersizin, ileri evre kanserleri olan kişiler için güvenli ve yararlı olduğu, yan etkilerin yönetilmesine ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olduğu kabul edilmiştir.

Kısacası, kanser tedaviniz sırasında ne kadar fiziksel olarak aktif olursanız, başarılı bir sonuç alma, yan etkileri azaltma ve yaşam kalitenizi artırma şansınız o kadar artar.

Kanser sırasında aktif kalmak, söylemesi yapmaktan çok daha kolay olabilir. Bir fizyoterapist, kanser tedavisinin fiziksel yan etkilerini yönetmenize, aktif kalmanıza, hayatınızı dolu dolu yaşamanıza ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için iyi bir konumda olacaktır.

Yumurtalık kanseriyim pilates yapabilir miyim?

Pilates, birçok faydası olan harika bir fiziksel aktivite şeklidir. Pilates gücünüze, esnekliğinize, dengenize ve koordinasyonunuza odaklanmanıza yardımcı olabilir. Kanser teşhisiniz varsa özellikle faydalı olabilir. Yumurtalık kanseri için en yaygın tedavi biçimleri ameliyat ve radyoterapi olduğundan, Pilates’i uzun vadeli rehabilitasyonunuza dahil etmek, ilk iyileşme döneminden sonra çekirdek gücü ve stabiliteyi yeniden kazanmanın harika bir yoludur.

Pilates, kendi bedeninizle uyum içinde olmanızı gerektirir, bu da fiziksel benliğinizle olumlu bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir. İnsanların kanser tedavisi sırasında bedenlerine karşı daha olumsuz hissetmeleri yaygındır. Ya vücudunuzun size ihanet ettiği ya da sizi bir şekilde hayal kırıklığına uğrattığı hissinden dolayı psikolojik olarak ya da yapamayacağınız hissinden dolayı fiziksel olarak. Genellikle yapabileceğiniz ya da ameliyat nedeniyle vücut imajınız değiştiği için.

Beden imajınıza ve benlik algınıza yönelik olumsuz duygular, olumsuz bir psiko-sosyal sarmalı tetikleyebilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir; örneğin, arkadaşlarınız, aileniz veya partnerinizle istediğiniz şekilde ilişki kuramadığınızı hissedebilirsiniz.

Vücudunuzun işlevselliğini geliştirmek ve fiziksel başarılar elde etmek, vücudunuzla yeni bir ilişkiyi, onun neler yapabileceğini ve onunla neler başarabileceğinizi yeniden tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kendi beden imajınızı yeniden tanımlamanıza ve özgüven duygunuzu korumanıza yardımcı olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık Rehberi

Böbrekler için Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

Sağlık Rehberi

Sıcak Suyun Faydaları Nelerdir?  Ne Zaman ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Sağlık Rehberi

Havuç Suyu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar İçilmeli?

Sağlık Rehberi

Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Stilleri  

MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN

Özel tarifler,
ipuçları ve daha fazlasını alın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir