Yoga

Yoga Terapi İle Rahatlayın

Yoga Terapi İle Rahatlayın

Yoga, duruşunuzu ve nefesinizi düzenleyerek fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Özellikle meditasyon ve yoga birleştiğinde hem zihinsel hem de fiziksel olarak bütüncül bir rahatlama elde etmek mümkündür. Kendine dair keşif yaparak zihinlerinde ve bedenlerinde bambaşka yolculuklara çıkmak isteyenler için yoga terapiye dair merak uyandıran durumları bulmak için yola çıktık!

Yoga Terapi Nedir?

Standart yoga egzersizleri ile yoga terapi arasındaki en önemli fark; yoga terapi yalnızca fiziksel değil zihinsel ve psikolojik belirtilere daha fazla odaklanarak rahatlamayı amaçlar.

Yoga terapi felsefesine göre zihin, beden ve ruh bütünsel olarak birlikte çalışır. Yani kendinizi ve bedeninizi daha iyi tanımak istiyorsanız, psişenizdeki sorunları çözmeniz ve keşfedilmemiş duygularınızı ortaya çıkarmanız gerekir.

Yoga terapide enerjinin önce bedenimize sonra ruhumuza ulaştığına inanılır. Enerjinin bize tam olarak ulaşabilmesi için enerjisel olarak kapalı olan bölgelerin açılıp iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoga terapinin temel amacı terapi alanında ruhu beslemek ve yoga yoluyla bedeni güçlendirmektir.

Yoga Terapi İle Değişimi Fark Edin

Meditasyonu arttırıcı yoga duruşları ve asanalar gibi enerji akışı hareketleriyle uygulanan yoga terapi, pranayama (nefes alma teknikleri) ile desteklenir. Bu doğru duruşların ve nefes alma tekniklerinin öğrenilmesi açısından önemlidir. Yoga terapide uygulanan meditasyon, psikolojik olarak etkili değişimlere yol açar. Yapılan araştırmalar, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkları olan kişilerde yoga terapi sonrası nörotransmiterlerdeki GABA düzeylerinin düşmesine bağlı olarak bu semptomların azaldığını gösteriyor.

Yoga terapiye başlamak isteyenler için şunu belirtmek de fayda var: birlikte çalışmaya başlamadan önce, yoga terapistiniz fiziksel durumunuzu kontrol etmek ve fiziksel dayanıklılığınızı izlemek için sizden bazı bilgiler isteyebilir. Çünkü yoga terapide izlediğiniz yol ve yöntem kişiye özel olmalıdır. Çalışma sonrasında kendinize uygun bir teknik bulmanız halinde bu terapiyi evde kendi başınıza da yapabilirsiniz.

Yoga terapinin etkileri ve sonuçları kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Yoga terapi bazı uygulayıcılarda ciddi anlamda olumlu etkiler yaratırken, bazı uygulayıcılarda pek sonuç vermeyebilir. Ancak araştırmalar, yoga terapinin insan vücudunu ve ruhunu hem fiziksel hem de duygusal olarak olumlu etkilediğini göstermiştir.

Bakış açınızı ılımlı tutarsanız, yoga terapinin getirdiği değişimlere açık olursanız ve günlük pratiklerinizi aksatmazsanız, bu tür terapilerle kendinizi tanımaya yaklaşmanız çok olasıdır.

Yoga Terapiye Nereden başlayabilirim?

Hindistan’da uygulanan yoganın terapi yöntemleriyle buluşması 1800’lü yıllarda Amerika’da gerçekleşmiştir. Dr. Dean Ornish tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edildiğinde ise kalp hastalıkları gibi pek çok soruna yardımcı olduğu bulunmuştur.

Yoga terapi, zaman içerisinde gelişen, yavaş ilerleyen ve uzun sürede maksimum etkiyi elde etmeyi amaçlayan bir terapi şeklidir. Egzersizleri yapmanızı zorlaştıran fiziksel rahatsızlıklarınız ya da sağlık sorunlarınız varsa, öncelikle bunları bir doktorla konuşmalı ve yoga terapisi için uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemelisiniz.

Yoga terapi hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, yaşadığınız şehirdeki en yakın yoga terapi sınıflarını ve eğitmenlerini araştırabilir ya da bu alandaki çevrimiçi programları kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler; eğitmeninizin sertifikalı bir eğitim almış olması, sizinle yargısız bir şekilde iletişim ve empati kurabilmesi ve sorunlarınızı bireysel olarak ele alan bir terapi seansı yürütebilmesi olmalıdır.

Yoga terapiye başlamadan önce terapistinize aldığı eğitimleri ve sertifikaları ya da alanındaki deneyimleri hakkında soru sormaktan çekinmeyin. Yoga terapinin etkili sonuçlar vermesi için, kendinizi teslim edeceğiniz birine fiziksel ve psikolojik olarak tam anlamıyla güvenmeniz ve onunla rahat hissetmeniz çok önemlidir.

Yoga Terapi İle Ruh Sağlığımızı Koruyabilir miyiz?

Yoga bir farkındalık pratiğidir. Yoga ile sadece sıra “asana” dediğimiz hareketlerden bahsetmeyiz. Bunun yanı sıra nefes çalışması ve meditasyonu da kastediyoruz. Yoga terapi ise yogadan ayrı bir tarzı değil, yoganın alt kolunu temsil ediyor.

Yogadan farklı olarak, yoga terapi kişisel asana pratiği, nefes çalışması ve meditasyon pratiğinin yanında yaşam tarzı değişiklikleri de önerir. Çünkü beden her haliyle bir bütündür; tutum ve davranışlardan, zihniyetten ve yeme alışkanlıklarından etkilenir. Aynı zamanda bunlar birbirlerini de etkilerler. Evden çıkmadan önce egzersiz yapma ya da meditasyon yapma alışkanlığı geliştirmek, yaşam tarzı değişikliklerine örnektir.

Yoga Terapi Ruh Sağlığımızı Korurken Yaşam Tarzımızı Değiştirmek İçin Ne Gibi Değişiklikler Öneriyor?

Yoga terapide önce ne yaptığımızı belirlemeye çalışırız, sonrasında da onu değiştirmek için küçük de olsa bir adım atmaya çalışırız.

Diyet

Kaygı sorunu yaşayan kişilerin zihni, kaygı halindeyken aşırı aktiftir. Bu nedenle alkol, kafeinli içecekler, fazla çay, çikolata, soslu kraker, çerez, patates kızartması, cips gibi zihnin çevikliğini artıran besinlerden, çok katkı maddesi içeren ve aşırı soslu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Düşünce Kalıplarımızı ve Alışkanlıklarımızı Yoga Terapi İle Değiştirmek

Düşünce kalıplarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirmek, beslenmemizi değiştirmekten daha zordur ama imkansız değildir. Geceleri “Uyuyamayacağım” diye yatağa girersek zaten bir uyku problemimiz vardır. Bu nedenle, önce düşünce kalıplarımızın farkına varmalıyız. Bunun farkına vardıktan sonra da onun yerine olumlu bir şey koymaya çalışmalıyız.

Örneğin, akşam çay ve kahve içmeyi, bizi sinirlendiren dizileri ya da programları izlemeyi ve zihnimizi çok fazla uyaran elektronik cihazlara bakmayı bırakabiliriz. Bu tarz alışkanlıkların yerine yatmadan önce rahatlatıcı bir banyo yapabilir ya da yumuşak bir müzikle uykuya hazırlanabiliriz.

Özetleyecek olursak yediklerimizi, içtiklerimizi, düşünce kalıplarımızı, kendi tutum ve davranış kalıplarımızı gözlemlemek ve tüm bunları fark etmek birer farkındalık çalışmasıdır.

Egzersiz

Kaygı durumunda zihin aşırı aktif, beden ise hareketsizdir. Bu nedenle, yapmamız gereken ilk şey bedeni aktive etmektir. Düzenli yoga, yürüyüş ya da diğer egzersizler bunu yapmanın en önemli yoludur.

Diyafram Nefesi Kullanmak

Diyafram nefesi (karın nefesi), göğüs içine nefes almaktan daha sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Gergin, agresif ya da stresli olduğunuzda, nefes göğüs kafesinin üst tarafındadır ve daha sığdır. Diyafram nefesinde ise alınan nefesi sadece ağızdan vererek, nefesin “AAHHHH” sesiyle karın boşluğuna inmesini sağlayabiliriz.

Bunun yanı sıra elleri karın üzerinde tutmak da işe yarayabilir. Bu şekilde birkaç tekrardan sonra nefes rahatlarken zihin de sakinleşecektir. Diyafragmatik solunumla birlikte ekshalasyon süresinin uzatılması da yardımcı olabilir.

Meditasyon

Meditasyon, otururken ya da ayaktayken yapılabilir. Örneğin yürüme meditasyonunda, attığımız her adımı fark etmeye çalışırız. Ayağımızın altında yer alan zemin, aldığımız nefes, ayağın yere değdiği noktalar gibi tüm adımları fark etmeye çalışırız.

Ayrıca vücudun aktif olduğu, dinamik meditasyon dediğimiz farklı meditasyon tarzları da vardır. Örneğin dans etmek aynı zamanda müzikle birlikte hareket ettiğimiz bir meditasyondur. Çünkü dans ettiğimizde zihinden çıkıyoruz. Dans etmek, vücudu harekete geçirmenin en etkili yollarından biridir.

Eğer daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız ve denemek istiyorsanız;

Gözleriniz kapalı ya da açık olabilir. Bir duvara ya da nesneye bakarak yirmiden geriye doğru sayın. Zamanla alıştıkça, saymayı nefes almakla ilişkilendirmeye başlayın. Yirmiden geriye doğru sayarak ve her sayıda nefes alıp nefes vererek sıfıra kadar sayın.

Bu nefesin süresiyle ilgili bir şey değil, sadece nefesi saymakla ilgili. Nefesi sayarken ellerinizi karnınızın üzerinde tutun ve nefesin hareketini gözlemleyin. Meditasyon yaptığımızda, içimizde zamanla gelişen ve hiç bitmeyen bir sohbeti fark etmeye başlarız. Bunu fark ettiğimizde, tutumlarımızı ve düşüncelerimizi daha iyi anlamaya başlarız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yoga

Yogada 108 Güneşe Selam Yoga Pozu Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Yoga

Sürekli Yorgunsanız Bu 10 Enerji Arttırıcı Yoga Pozları Tam Size Göre

Yoga

Yoga Pozları ile Konsantrasyon Geliştirme

Yoga

Stresi Azaltmak için Yoga Nasıl Kullanılır?

MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN

Özel tarifler,
ipuçları ve daha fazlasını alın!

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir